Login

Røverknolden billerne

skarnbasse320

Biller

I eventyret om Tommelise optræder en oldenborre, men den er ikke almindelig i skoven, derfor kigger vi her på skarnbasser i stedet.

Der findes 5 forskellige skarnbasser i DK. Glat-, trehornet-, overdrevs- og mark-skarnbasse er ikke almindelige, men skovskarnbassen er almindelig og den, du finder i skoven.

trehornetskarnbasse_320

Foto: Trehornet skarnbasse (CC BY SA 3.0: Anaxibia)

De graver dybe gange og lægger æg i bunden. Larven spiser det lort, forældrene har lagt ned i gangene. Den forpupper sig og kravler op om foråret.

Gangene kan være helt op til en meter dybe og "madpakken" af lort, forældrene har lagt ned til larvene, er kun lige nok til at de kan komme op, så de er meget sultne, når de dukker op af jorden.

Skovskarnbassen spiser rådyr eller muselort, men kan også fint bruge en hundelort i vejkanten.

Der er meget mad i en skarnbasse så især ræv og grævling spiser mange om efteråret. Det kan du se i deres lort, der er fyldt med dækvingerne, der skinner i blå og lilla farver.

Vidste du?

En kokasse indeholder samme energi som havregryn, så det er en fin spise, hvis man altså som skarnbasserne skal leve af at spise den.

Kan skovskarnbassen ikke finde en muse- eller rådyrlort til larverne nede i jorden, kan de også bruge brugt toiletpapir fra skovbunden.

Prøv at tage en skovskarnbasse op i hånden og klemme den lidt inde i hånden, mens du lytter ind til den. Den udsender en knirkende lyd, der godt kan forskrække den, der vil klemme den eller spise den.

Andre biller du kan møde i skoven er violetrandet læderløber og den almindelige læderløber, der kan blive næsten 4 cm. lang og er af samme længde som vores mindste pattedyr - dværgspidsmusen.

Oldenborrens vers i Det Musikalske Uderum

Melodi; Mester Jakob

Oldenborren – oldenborren
Flyver op - flyver op
Men den er en bille – men den er en bille
Bor i træer – bor i træer